Η άπνοια ύπνου χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη διακοπή της κανονικής αναπνοής για περίπου 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου στο αίμα. Η άπνοια μπορεί και να ξυπνήσει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και προκαλεί καταστάσεις σωματικού στρες και χρόνιας κόπωσης.
Η συχνότερη αιτία για την ανάπτυξη της νόσου στους ενήλικες είναι η παχυσαρκία, λόγω της ανάπτυξης μαλακών ιστών που υπάρχουν στο στόμα και στο φάρυγγα.
Ενώ οι ασθενείς κοιμούνται, οι μύες του τραχήλου και της γλώσσας είναι πιο χαλαροί και ο μαλακός ιστός μπορεί να εμποδίσει τους αεραγωγούς προκαλώντας ένα επεισόδιο άπνοιας.
Σχεδόν όλοι οι παχύσαρκοι πάσχουν από κάποιου βαθμού άπνοια ύπνου, μια ασθένεια που όταν δεν θεραπεύεται μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ατυχήματα, ακόμα και πρόωρο θάνατο (sadden death).
Οι ασθενείς συχνότερα παραπονιούνται για πονοκεφάλους και έλλειψη ενέργειας κατά την διάρκεια της ημέρας που προσπαθούν να αναπληρώσουν με το πρόσληψη τροφής υψηλής σε ζάχαρη ανατροφοδοτώντας την πρόσληψη βάρους και τις συνοδές νόσους. Οι συγγενείς τους δε, για το έντονο ροχαλητό και τον ανήσυχο ύπνο
Όταν δεν συνυπάρχουν και άλλοι λόγοι η θεραπεία της παχυσαρκίας βελτιώνει ή/και θεραπεύει την άπνοια ύπνου όπως και όλες της συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας όπως ο σαγχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.
Η χειρουργική απώλεια βάρους έχει απόλυτη ένδειξη όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι πάνω απο 40 ή > 35 kg/m2 όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο σαγχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η άπνοια ύπνου και εφόσον οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης έχουν αποτύχει