Τι μπορώ να φάω όταν έχω πέτρα στην χολή

Τι μπορώ να φάω όταν έχω πέτρα στην χολή

Πέτρα στην χολή σημαίνει πέτρα στην χοληδόχο κύστη.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα σακουλάκι (κύστη) που αποθηκεύει αυτό το κίτρινο-πράσινο, πικρό υγρό, που λέγεται χολή. Η χολή είναι ένα υγρό που παράγει συνεχώς το συκώτι (ήπαρ) σε ποσότητα περίπου 700ml την ημέρα, και εκχέεται στο λεπτό έντερο (από τον χοληδόχο πόρο) ώστε να γίνει η πέψη και η απορρόφηση των τροφών, κυρίως των λιπαρών τροφών.

Όταν δεν υπάρχει πρόσφατη τροφή ή γεύμα, μέρος της χολής αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη, ώστε να έρθει να βοηθήσει όταν υπάρξει λιπαρό γεύμα.

Φανταστείτε δηλαδή την χοληδόχο κύστη σαν το μπουκαλάκι με το απορρυπαντικό των πιάτων, όταν υπάρχει παραπάνω λίπος τότε ο οργανισμός μας πιέζει το έμβολο (συσπάται η χοληδόχος κύστη) και ρίχνει λίγο χολή παραπάνω για να γίνει η πέψη (να διαλυθούν τα λίπη).

Όταν για  διάφορους λόγους η κινητικότητα της κύστης ή η ποιότητα του υγρού δεν είναι πολύ καλή, τότε το υγρό αυτό γίνεται πιο συμπαγές, πηκτό και δυσκίνητο, αρχικά φτιάχνει κόκκους σαν άμμο (σαν το κατακάθι του καφέ) και μετά πετρούλες και τελικά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες πέτρες.

Οι πολύ μικρές πέτρες μπορεί να περάσουν προς τα κάτω χωρίς πρόβλημα, οι λίγο μεγαλύτερες να κολλήσουν παρακάτω σε πιο στενά σωληνάκια (χολαγγειίτιδα ή παγκρεατίτιδα) ενώ αν ενωθούν μεταξύ τους ή μεγαλώσουν παραπάνω φράζουν και ενοχλούν την λειτουργία της χοληδόχου κύστης (κωλικός, χολοκυστίτιδα, εμπύημα, σηψαιμία).

Όταν έχουν δημιουργηθεί πέτρες στην χολή (την χοληδόχο κύστη) δεν θα πρέπει να τρώμε συγκεκριμένες τροφές, κυρίως λιπαρές, για να μην προκαλέσουμε την σύσπαση της χοληδόχου κύστης και την έκκριση της χολής και έχουμε πόνους, εμετούς, πυρετό και φλεγμονές επειδή οι πέτρες φράζουν την δίοδο.

  • Τι μπορώ να φάω αν έχω πέτρα στην χολή

∙ Άπαχο βοδινό ή χοιρινό κρέας
∙ Κοτόπουλο χωρίς πέτσα
∙ Άπαχα ψάρια: Λυθρίνι, μπαρμπούνι, γλώσσα, βακαλάος
∙ Ψωμί, φρυγανιές
∙ Ζυμαρικά
∙ Ρύζι καλά βρασμένο
∙ Πατάτες βραστές, ψητές ή πουρέ
∙ Γάλα ή γιαούρτι 0-2%
∙ Τυρί ημιαποβουτυρωμένο ανάλατο, φέτα, μυζήθρα φρέσκια
∙ Χόρτα χωρίς ίνες, κολοκυθάκια, αγκινάρες
∙ Ώριμα φρούτα
∙ Κομπόστες, ρυζόγαλο
∙ Μέλι, μαρμελάδα
∙ Ρόφημα χαμομήλι ή ελαφρύ τσάι

  • Τι δεν μπορώ να φάω όταν έχω πέτρα στην χολή

∙ Πολύ κρέας (πχ αρνί) ή ψάρι, ιδίως τα λιπαρά ψάρια(πχ σολομός)
∙ Τυριά, βούτυρα
∙ Μυαλά, εντόσθια
∙ Αυγά
– Πάστες, σοκολάτες, γλυκά από σοκολάτα
∙ Κονσέρβες
∙ Αλλαντικά
∙ Κυνήγι
∙ Θαλασσινά
∙ Λαδερά :Μελιτζάνες, μπάμιες…

Τηγανιτά

– Μουσακά, παστίτσιο

– Σάλτσες

– Ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια)∙

– Αλκοόλ

Σε κάθε περίπτωση όταν δούμε ότι υπάρχει πέτρα στην χολή (το βλέπουμε από τα συμπτώματα και τον υπέρηχο άνω κοιλίας)  θα πρέπει να προγραμματίσουμε επέμβαση για την αφαιρέσουμε (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή)

  • Τι τρώω μετά την επέμβαση χολής?

Αφού αφαιρέσουμε την χοληδόχο κύστη, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάποια δίαιτα ή διατροφή ή να αποφεύγουμε κάποια φαγητά (εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι)

δηλαδή επιτρέπονται όλες οι τροφές μετά την χολοκυστεκτομή

Παλαιότερα συστήνανε ειδική δίαιτα για κάποιες μέρες, όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει λόγος και ότι το συκώτι μπορεί να αναλάβει από την πρώτη στιγμή και η πέψη να είναι πλήρης και χωρίς προβλήματα.

Δεν απαγορεύονται τα λιπαρά, δεν απαγορεύονται οι φυτικές ίνες, οι σαλάτες, τα φρούτα ή τα όσπρια.

Μοναδικός περιορισμός είναι ίσως μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά την αφαίρεση της χολής, καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά και βαριά φαγητά ώστε να είναι πιο άνετη η πέψη άλλα και συνολικά η ανάρρωση, πάντως δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος.