Τί είναι η μηροκήλη;

Τί είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μια μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

μηροκήλη, Τί είναι η μηροκήλη;, Δρ. Δαρδαμάνης ΔημήτριοςΚήλή ονομάζουμε την προβολή ενός οργάνου που κανονικά είναι μέσα στην κοιλιακή χώρα και περιβάλεται από όλα τα τοιχώματα τις κοιλιάς (δηλαδή περιτόναιο μύς και βέβαια δέρμα) προς τα έξω ανάμεσα στα τοιχώματα αυτά πο ένα σημείο που είναι ‘ευένδωτο’ δηλαδή ένα πέρασμα (συνήθως φυσικό που περνάνε αγγεία ή νε΄ρα, ή τεχνιτό -ιατρογενές από επεμβάσεις)

Μηροκήλη αφορά ένα συγκεκριμένο μέρος της μηροβουβωνικής περιοχής, στο κατώτερο ή καλύτερα κατώτατο μέρος της κοιλιάς (ας πούμε στο..μπικίνι!). Απο το σημείο αυτό περνάνε φυσιολογικά τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα το κάτω ακρο, η μηριαία αρτηρία και η φλέβα. Όταν το πέρασμα αυτό χαλαρώσει παραπάνω, τότε μπορεί να περάσει και άλλο όργανο όπως πχ το λεπτό έντερο και να προκαλέσει αντιαισθητική διόγκωση, συμπτώματα αλλά και προβλήματα.

Η μηροκήλη εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Στους άνδρες είναι πιο συχνές- ακόμα και εκ γεννετής -οι βουβωνοκήλες (λίγο πιο πάνω και έξω).

Παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη μηροκήλης

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Ο χρόνιος βήχας – κάπνισμα, άσθμα…
  • Η ορθοστασία και έντονη σωματική άσκηση
  • Η άρση βαρών
  • Η παχυσαρκία

 

Συμπτώματα μηροκήλης

μηροκήλη, Τί είναι η μηροκήλη;, Δρ. Δαρδαμάνης Δημήτριος-Διόγκωση -σαν μπάλα- συνήθως μαλάκη αρχικά, που μπορεί να πιεστεί και να εξαφανιστεί με την εξωτερική πίεση (ανάταξη) ή με την ξεκούραση και το ξάπλωμα.

Επανεμφανίζεται ή γίνεται πιο έντονη, στην  όρθια θέση ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Προβάλει ακόμα περισσότεριο όταν βήχουμε.

-Πόνος στη μηροβουβωνική περιοχή, που γίνεται εντονότερος όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

-Μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο αλλά ακόμα και ειλεό (απόφραξη του εντέρου).

*Αν η απόφραξη του εντέρου περιλαμβάνει και αποφράσει τελείως τα αγγεία του εντέρου, τότε έχουμε ισχαιμία και νέκρωση, δηλαδή επείγουσα κατάσταση, διάτρηση εντέρου και περιτονίτιδα.

 

Διάγνωση

Με απλή κλινική εξέταση με τον/την ασθενή ξαπλωμένο, όρθιο ή και ζητώντας να βήξει, συχνά είναι μια πλήρης εξέταση που βγάζει την διάγνωση. Μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της μηροκήλης είναι χειρουργική.

Η χειρουργική επέμβαση πρεπει να γίνει το ταχύτερο μετά την εμφάνιση και την διάγνωση ώστε να αποφύγουμε επείγουσες και δυσάρεστες καταστάσεις.

Με την επέμβαση επαναφέρουμε το περιεχόμενο της κήλης στην κοιλική χώρα και τοποθετούμε πλέγμα που καλύπτει πλήρως όλη στην περιοχή.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, με ολική αναισθησία και 1 μέρα ή λίγες ώρες νοσηλείας (one day surgery).

Η αποκατάσταση είναι άμεση, δεν απαιτεί ειδικές ασκήσεις ή προφυλάξεις, αποφεύγουμε όμως την άρση βάρους για λίγες μέρες.

μηροκήλη, Τί είναι η μηροκήλη;, Δρ. Δαρδαμάνης Δημήτριος

Επιστρέφουμε σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες και την άσκηση κανονικά.

Μετα το χειρουργείο συστήνεται παυσίπονη αγωγή για κάποιες μέρες, δεν υπάρχει όμως σημαντικός πόνος, ούτε διαταραχές από την εντερική λειτουργία.

Η επέμβαση γίνεται με 3 μικρές τομές στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς.  Εργαζόμαστε στον εξωπεριτοναϊκό χώρο, δηλαδή χωρίς να μπούμε μέσα στην κοιλιά, γι’αυτό και δεν επηρεάζεται η λειτουργία του εντέρου ή της ούρησης. (Εξωπεριταναϊκή πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος – TEP).

Γίνεται ενδοδερμική τοποθέτηση ραμμάτων που απορροφούνται μόνα τους.

Δεν χρειάζεται περιποίηση τραύματος.

Δεν τοποθετείται παροχέτευση ή καθετήρας ούρησης.