Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη

, Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη, Δρ. Δαρδαμάνης Δημήτριος
Hernie

Είναι μια κοιλιοκήλη, δηλαδή η έξοδος οργάνου της κοιλιάς, πχ λεπτού ή παχέος εντέρου και / ή λίπους, από το εσωτερικό της κοιλιάς, στο κοιλιακό τοίχωμα. Η προβολή αυτή γίνεται μέσω ενός επίκτητου στομίου – ένα ευένδοτο σημείο, που αντιστοιχεί στην χειρουργική τομή (ουλή).

Επιπλοκή μιας μετεγχειρητικής κήλης, όπως και σε κάθε κήλη, είναι ο στραγγαλισμός του οργάνου μέσα στο στόμιο. Αυτός ο κίνδυνος  δικαιολογεί και τη χειρουργική θεραπεία με το που τεθεί η διάγνωση.

Παράγοντες κινδύνου

  • Η υπερβολικά γρήγορη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων μετά από μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα (συνήθως για κλασικές-ανοικτές επεμβάσεις με μέση τομή).
  • Η επιμόλυνση της τομής.
  • Όλοι οι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση όπως:

βήχας, έμετοι, δυσκοιλιότητα, βάρη, εγκυμοσύνη.

  • Το κάπνισμα, η χρήση κορτιζόνης ή η επιβαρυμένη γενική κατάσταση (κακή επούλωση).
  • Η παχυσαρκία.
  • Πολλαπλές επεμβάσεις.

Συνήθως εμφανίζονται στην μέση γραμμή κοντά στον ομφαλό.  Κήλη μπορεί να δημιουργηθεί και μετά από πιο ασφαλείς και ‘καθαρές’ επεμβάσεις, όπως η καισαρική τομή και η λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (πιο σπάνια).

, Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη, Δρ. Δαρδαμάνης ΔημήτριοςΣυμπτώματα
Στην αρχή, υπάρχει μια μικρή διόγκωση κάτω από την  ουλή. Αρχικά είναι ελάχιστη και αυξάνει όταν αυξάνεται και η κοιλιακή πίεση, πχ με την σωματική άσκηση, άρση βάρους ή τον βήχα. Σταδιακά, το άνοιγμα της κήλης διευρύνεται και η κήλη παραμένει διογκωμένη μόνιμα.

Σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση καταλήγουν οι επιπλοκές, δηλαδή ο στραγγαλισμός του περιεχομένου της κήλης. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος, έμετοι και ειλεός, καθώς και απόφραξη των αγγείων του εντέρου, δηλαδή ισχαιμία και νέκρωση. Μπορεί να ακολουθήσει  διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα (καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για την ζωή).

Διάγνωση
Καταρχήν με την κλινική εξέταση. Μπορεί να γίνει προσπάθεια ανάταξης δηλαδή επιστροφή της κήλης στο εσωτερικό της κοιλιάς ή η κήλη να παραμένει μόνιμα έξω παρά τους χειρισμούς των ιατρών, μη ανατασσόμενη κήλη. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι απαραίτητος ο υπέρηχος ή η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία
Η μόνη οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για να εξαλειφθούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες (βήχας, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία). Η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά, εκτός εάν υπάρχει μακρύ ιστορικό επεμβάσεων- άρα και συμφύσεων ή εάν αν η κήλη είναι πολύ μεγάλη.

Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Η διάρκεια είναι 30 με 45 λεπτά και μπορεί να είναι μεγαλύτερη για μερικές μεγάλες κήλες.

Αρχικά γίνεται εμφύσηση αερίου στην κοιλιά, και τοποθετείται πλέγμα στο εσωτερικό, που καθηλώνεται με ειδικά κλιπ ή κόλλα. Το πλέγμα χρησιμεύσει ως ενίσχυση και προστασία του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτές οι προθέσεις είναι πλήρως ανεκτές και συμβατές με τον ανθρώπινο σώμα, δεν προκαλούν αλλεργία.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν με μια μέρα νοσηλεία ή και μόνο λίγες ώρες παραμονής στο νοσοκομείο.

 

Αποκατάσταση

Η ανάρρωση και η αποκατάσταση είναι ταχύτατη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα και την εργασία του τάχιστα.

Δεν υπάρχουν ουλές και δεν χρειάζεται ειδική περιποίηση τραύματος ή αφαίρεση ραμμάτων (απορροφήσιμα ράμματα- πλαστική).

 

‘Συστήνουμε την λαπαπαροσκοπική αποκατάσταση κάθε μετεγχειρητικής κήλης με πλέγμα με την διάγνωση της κήλης, για την αποφυγή των επιπλοκών, την μόνιμη  θεραπεία και το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με ταχύτατη και ανώδυνη αποκατάσταση’.