“Μου έχεις πρήξει την χολή!”

“Μου έχεις πρήξει την χολή!”

Πρήζεται η χολή? Ή είναι απλά μια έκφραση που δεν ξέρουμε τι σημαίνει?

Ίσως η απάντηση να σας εκπλήξει.

ΝΑΙ πρήζεται η χολή! Δηλαδή η χοληδόχος κύστη, αυτό το μικρό σακουλάκι που αποθηκεύει την χολή και την εκκρίνει στο έντερο για να γίνει η πέψη, μπορεί να πρηστεί.

Πότε συμβαίνει αυτό?

Όταν μια πέτρα φράξει την έξοδο της κύστης, τότε στο σωληνάκι που την την ενώνει με το έντερο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το κίτρινο-πράσινο αυτό υγρό και μαζεύεται στην χοληδόχο κύστη με αποτέλεσμα να την διογκώσει.

Γυναικεία παχυσαρκία, “Μου έχεις πρήξει την χολή!”, Δρ. Δαρδαμάνης Δημήτριος

Τι συμπτώματα προκαλεί αυτό το πρήξιμο?

Προκαλεί κυρίως Πόνο, Εμετό και Πυρετό, δηλαδή Χολοκυστίτιδα

Είναι η φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης, περίπου όπως στην σκωληκοειδίτιδα. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί τον πόνο (δεξιά και πάνω, κάτω από τα πλευρά) και τον πυρετό, ενώ η αδυναμία πέψης, προκαλεί τους επανειλημμένους εμετούς.

Αν η φλεγμονή συνεχιστεί τότε η χοληδόχος κύστη γεμίζει πύον και μπορεί να νεκρωθεί και να σπάσει (“μου έχεις σπάσει την χολή”! – “μου κοπήκαν τα ήπατα”!) και να προκαλέσει περιτονίτιδα.

Η πέτρα που έχει φράξει την έξοδο της χοληδόχου κύστης στην προσπάθεια της να ‘ξεκολλήσει’  μπορεί να μετακινηθεί πιο χαμηλά και τελικά να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή τις εξής επιπλοκές:

α. Χολαγγειίτιδα: που εκτός των παραπάνω κάνει και ίκτερο δηλαδή απορρόφηση μια; κίτρινης και τοξικής ουσίας (της χολερυθρίνης)  στο αίμα και κατόπιν εναπόθεση της στο δέρμα, τα μάτια, τον εγκέφαλο και όλα τα όργανα μέσω της κυκλοφορίας. Ο ίκτερος προκαλεί ανεπάρκεια των οργάνων (ηπατική, νεφρική, εγκεφαλική) και απαιτεί άμεση θεραπεία.

β. Παγκρεατίτιδα: φλεγμονή του γειτονικού οργάνου – του παγκρέατος – που αν ξεκινήσει, δύσκολα αναστέλλεται, αφού δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα, αλλά απλά υποστηρίζουμε τα όργανα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και μπορεί να έχει πολύ κακή έκβαση…

  • Για να αποφύγουμε όλες αυτές τις επιπλοκές αλλά και τα απλά συμπτώματα της χολολιθίασης, όπως είναι η δυσπεψία, τα φουσκώματα, οι διάρροιες ή η δυσκοιλιότητα και άλλα μη ειδικά συμπτώματα από την κοιλιά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε λαπαροσκοπικά την χοληδόχο κύστη. Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση.
  • Αν δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε την επέμβαση πριν δώσει συμπτώματα και έχει ξεκινήσει ήδη η φλεγμονή, τότε η επέμβαση πρέπει να γίνει επειγόντως τις πρώτες 24-48 ώρες. Οι αντιβιώσεις δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές και δεν λύνουν την αιτία του προβλήματος που είναι οι πέτρες.

Η μόνη σίγουρη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για χολοκυστίτιδα.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει φλεγμονή χωρίς την ύπαρξη λίθου (άλιθιασικη χολοκυστίτιδα)

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις σήμερα, με ελάχιστες επιπλοκές και πολύ γρήγορη αποκατάσταση.

Η νοσηλεία είναι ημερήσια, δεν υπάρχουν τομές και δεν υπάρχουν περιορισμοί στην καθημερινή ζωή ή την διατροφή μετά.

Σκοπός της ιατρικής σήμερα είναι εκτός από την επιβίωση και η ποιότητα ζωής.

 

 Διάγνωση και θεραπεί

α

Εφόσον έχετε άτυπα συμπτώματα από την κοιλιακή χώρα, κάντε έναν υπέρηχο άνω κοιλίας  στην χοληδόχο κύστη και το ήπαρ.

Αν έχετε πέτρες στην χοληδόχο κύστη πρέπει να προχωρήσετε  στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, πριν κινδυνεύσετε.