Γαστρικός δακτύλιος

Γαστρικός δακτύλιος

Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος;

Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιήθηκε αρκετά από το 1990 και μετά, με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αρχικά με μη προσαρμοζόμενο και κατόπιν με προσαρμοζόμενο γαστρικό δακτύλιο (laparoscopic adjustable gastric banding).

Πως προσαρμόζεται;

Ο δακτύλιος είναι ένας κυκλικός θάλαμος σαν την σαμπρέλα του τροχού του ποδηλάτου που γεμίζει με νερό. Ανάλογα με τις ανάγκες Μπορούμε να τον φουσκώσουμε περισσότερο ή λιγότερο.

Πως δουλεύει;

Γεμίζοντας με νερό τον δακτύλιο, μειώνει το πέρασμα του ανώτερου μέρους του στομάχου και περιορίζει την ποσότητα τροφής, μειώνοντας και την όρεξη.

Έχει αποτελέσματα;

Οι μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν ότι όταν γίνει ιδανική τοποθέτηση του δακτυλίου και υπάρχει ιδανική συνεργασία του ασθενή, υπάρχουν καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, για 5-10 χρόνια. Δηλαδή ο ασθενής μπορεί να χάσει περί το 60% του παραπανίσιου βάρους του.

Αποτυχίες

Δυστυχώς με τα χρόνια, αποδείχθηκε ότι αυτοί που έχουν γαστρικό δακτύλιο ξαναπαίρνουν τα περισσότερα κιλά.

Γιατί αποτυγχάνουν οι δακτύλιοι;

Καταρχήν διότι όπως και σε όλα τα πράγματα, η φύση και οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να το παρακάμψουν-ξεγελάσουν!

Επίσης διότι με τον καιρό ο δακτύλιος μπορεί να μετακινηθεί ή και να απορροφηθεί από το στομάχι

Αποτελεί ξένο σώμα για τον οργανισμό.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Εκτός από την επαναπρόσληψη βάρους, ναι υπάρχουν

Σοβαρή παλινδρόμηση και οισοφαγίτιδες έως και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις του οισοφάγου….

Διάβρωση και διάτρηση του στομάχου δηλαδή περιτονίτιδα

Ειλεός από απορρόφηση και μεταφορά του δακτυλίου στο λεπτό έντερο

Σηψαιμία από μεταφορά μικροβίων στο αίμα

Νέκρωση μέρους του στομάχου

Πνευμονίτιδες και πνευμονίες από μίκρο- ή σοβαρές εισροφήσεις

Επαναπρόσληψη βάρους και επιδείνωση ή εμφάνιση άλλων συνοδών παθήσεων όπως διαβήτη και υπέρταση

Πρέπει να αφαιρούμε τον δακτύλιο;

όταν παρά τις ιδανικές ρυθμίσεις και αφού περάσουν 5-10 χρόνια υπάρχουν συμπτώματα ή επαναπρόσληψη βάρους ΝΑΙ πρέπει να τον αφαιρέσουμε

Δυστυχώς είναι πλέον ο κανόνας μετά από περίπου 10 χρόνια

Ξαναπαίρνουμε βάρος αν τον αφαιρέσουμε;

ΟΧΙ αν η επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά συνοδευθεί από άλλη βαριατρική επέμβαση με πολύ καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές όπως το sleeve – γαστρικό μανίκι ή το bypass – γαστρική παράκαμψη

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τι κάνω;

Αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές από τον δακτύλιο πρέπει να συμβουλευτούμε τον χειρουργό άμεσα. Υπάρχουν και ενδοσκοπικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν όπως και μπορεί να γίνει άμεσα η χειρουργική αφαίρεση. Σε σοβαρές περιπτώσεις προτείνουμε την επανεπέμβαση μετά από 3-6 μήνες ώστε να έχει γίνει πρώτα η πλήρης ανάρρωση.

Συμπερασματικά φαίνεται από όλες τις τελευταίες μελέτες, αλλά και την κλινική πράξη και την καθημερινότητα, ότι οι γαστρικοί δακτύλιοι που έχουν τοποθετηθεί προ 10ετίας, θα αποτύχουν ή θα προκαλέσουν επιπλοκές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χειρουργική σήμερα έχει λύσεις, όπως το sleeve – γαστρικό μανίκι ή το bypass – γαστρική παράκαμψη, με αποδεδειγμένα πολύ καλύτερα αποτελέσματα και στην απώλεια βάρους και με διάρκεια στον χρόνο, χωρίς επιπλοκές και εκπλήξεις.