Γαστρική πτύχωση

Γαστρική πτύχωση

Πρόκειται για μια περιοριστική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Μπορεί να προταθεί σε ασθενείς με τις γνωστές ενδείξεις για χειρουργική απώλεια βάρους. (τρόποι μέτρησης)

Τι είναι η πτύχωση
Με την βοήθεια ειδικών εργαλείων τοποθετούνται ραφές που μειώνουν τον όγκο του στομάχου και έτσι περιορίζουν την πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

, Γαστρική πτύχωση, Δρ. Δαρδαμάνης ΔημήτριοςΠως γίνεται η επέμβαση
Προηγείται ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος με επιβεβλημένη την γαστροσκόπηση για τον έλεγχο του στομάχου. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία, λαπαροσκοπικά δηλαδή με 4 μικρές τομές και ειδικά εργαλεία.
Τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο ραφές, στο πλάγιο μέρος του στομάχου (μείζον τόξο) και αλλάζει το σχήμα και η χωρητικότητα του στομάχου.

Θεωρητικά πλεονεκτήματα της μεθόδου
Δεν χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά και δεν ακρωτηριάζεται μέρος του στομάχου. Δεν διακόπτεται ούτε παρακάμπτεται η φυσιολογική ανατομία, απλά περιορίζεται το μέγεθος
Έχει λιγότερες επιπλοκές και είναι πιο ασφαλής
Δεν εμφυτεύονται ξένα σώματα όπως δακτύλιο σιλικόνης
Δεν προκαλεί δυσαπορρόφηση και είναι θεωρητικά αναστρέψιμη (δηλαδή μπορούμε να ξαναγυρίσουμε το στομάχι στην αρχική του μορφή).
Διάρκεια επέμβασης και νοσηλείας
Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει περίπου 1 ώρα και η νοσηλεία να μην ξεπεράσει την 1 ημέρα.

Μετά την επέμβαση
Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και δεν απαιτούνται ειδικά συμπληρώματα ή βιταμίνες.
Η απώλεια βάρους είναι προοδευτική και σημαντική αλλά όχι όπως σε άλλες επεμβάσεις όπως το bypass ή το γαστρικό μανίκι.

Αποτελέσματα
Η γαστρική πτύχωση δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με τις κλασικές επεμβάσεις χειρουργικής απώλειας βάρους. Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματά της στην βελτίωση των συνοδών παθήσεων ενώ έχει και αυξημένη πιθανότητα επαναπρόσληψης του χαμένου βάρους με τον καιρό.

  • Η γαστρική πτύχωση θα μπορούσε να προταθεί ως βασική επέμβαση μόνο σε συγκεκριμένους
    ασθενείς για πολύ ειδικούς λόγους.
  • Θα μπορούσε κάλλιστα να συμπληρώσει άλλες βαριατρικές επεμβάσεις (πχ σε διαστολή- ξεχείλωμα του στομάχου μετά από χρόνια από προηγούμενη επέμβαση).
  • Θα μπορούσε επίσης να γίνει συμπληρωματικά, σε επεμβάσεις γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης ή διαφραγματοκήλης όταν οι ασθενείς είναι παχύσαρκοι.