Τι είναι το Μίνι γαστρικό bypass

Τι είναι το Μίνι γαστρικό bypass

  • Τι είναι το Μίνι γαστρικό bypass (μίνι γαστρική παράκαμψη)- (MGB)

Η μίνι γαστρική παράκαμψη είναι μια παραλλαγή του κλασικού bypass, που περιλαμβάνει μόνο μία αναστόμωση, δηλαδή μια συρραφή εντέρου με το στομάχι σε σχήμα Ωμέγα (ενώ στο κλασικό bypass έχουμε δυο αναστομώσεις μια με το στομάχι και μια με το έντερο μεταξύ του σε σχήμα Ύψιλον. Σε κάθε περίπτωση σκοπός είναι να παρακαμφθεί ένα σημαντικό μέρος του λεπτού εντέρου που δεν θα απορροφάει θρεπτικά (και παχυντικά!) συστατικά και να μειωθεί – παρακαμφθεί ο μεγαλύτερος όγκος του στομάχου (μείωση πρόσληψης τροφής).
Άρα αποσκοπεί και στην μειωμένη πρόσληψη αλλά και στην μειωμένη απορρόφηση της προσλαμβανόμενης τροφής.
Ταχύτερος κορεσμός και λιγότερες θερμίδες

 

  • Πότε κάνουμε mini bypass

Όπως όλες οι επεμβάσεις για χειρουργική απώλεια βάρους, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους με δίαιτες ή άλλους συντηρητικούς τρόπους και να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια βάρους και συνοδών νόσων. Συστήνεται χειρουργική θεραπεία σε νοσογόνο παχυσαρκία δηλαδή

  1. Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index- BMI), δηλαδή το πηλίκο του βάρους σε κιλά προς το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο, 40 kg/m2 ή μεγαλύτερο
  2. Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 40 kg/m2, όταν συνυπάρχει νόσημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, υπνική άπνοια κτλ.
  • Πώς γίνεται η επέμβαση

Προεγχειρητικός έλεγχος
Προηγείται ο κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος και οπωσδήποτε μια γαστροσκόπηση, εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και βιοψίες στομάχου.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση
Ακτινογραφία θώρακα και υπέρηχο ήπατος
Γενική εξέταση αίματος και πηκτικότητας καθώς και ειδικές εξετάσεις κάποιων ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Πως γίνεται το χειρουργείο
Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά (δηλ. με μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και λαπαροσκοπικής κάμερας.
Γίνεται ολική αναισθησία
Δημιουργείται ένα καινούργιο, μικρότερο στομάχι (νεοστόμαχος), σε συνέχεια με τον οισοφάγο που προσλαμβάνει τις τροφές, το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του στομάχου απομονώνεται απο την διαδικασία της πέψης (παρακάμπτεται – bypass). Το καινούργιο στομάχι ενώνεται με ειδικά συρραπτικά εργαλεία με ένα τμήμα του λεπτού εντέρου περίπου 2 μέτρα πιο χαμηλά. Έτσι, η τροφή περνά από τον οισοφάγο στον μικρότερο νεοστόμαχο και από εκεί κατευθείαν στο περιφερικό λεπτό έντερο, όπου θα συναντήσει την χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα, και θα ξεκινήσει η διαδικασία της απορρόφησης, αλλά 2 μέτρα πιο μετά!

Πλεονεκτήματα γαστρικής παράκαμψης
Η λαπαροσκοπική προσπέλαση γίνεται με μικρές και άψογες κοσμητικά τομές
Έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
Οι λοιμώξεις και οι μετεγχειρητικές κήλες εκμηδενίζονται
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 2-3 μέρες
Άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία
Λειτουργεί με διπλό τρόπο, δηλαδή και με μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής λόγω μικρού στομάχου αλλά και με μειωμένη απορρόφηση από την παράκαμψη 2 μέτρων λεπτού εντέρου.

Μετεγχειρητική φροντίδα
Μετά από 2 ή 3 μέρες νοσηλεία, ακολουθείται ειδική διατροφή που είναι κυρίως σε ρευστή ή ημί- ρευστη μορφή (πουρέ, κρέμα) με συμπληρώματα πρωτεϊνών και βιταμινών
Δεν απαιτείται ειδική φαρμακευτική αγωγή
Δεν χρειάζονται ειδικές αλλαγές τραύματος (μικροσκοπικές τομές – δεν κόβονται ράμματα)
Άμεση αποκατάσταση και φυσική δραστηριότητα

Αποτελέσματα – Απώλεια βάρους
Χάνετε περίπου το 70-80% του παραπάνω βάρους σας
Τα περισσότερα κιλά τα χάνετε το πρώτο εξάμηνο μετά την επέμβαση
Η απώλεια βάρους συνεχίζεται για ακόμα ενάμιση χρόνο
Μετά από 2 συνολικά χρόνια, ολοκληρώνεται η απώλεια βάρους και σταθεροποιήστε στα νέα σας κιλά, χωρίς να τα ξαναπαίρνετε.
Με την κατάλληλη διατροφή και την προσθήκη ελαφράς φυσικής δραστηριότητας, χάνετε όλα τα παραπανίσια κιλά και επιστρέφετε στο ιδανικό σας βάρος και στο φυσιολογικό BMI.

Οι συνοδές παθήσεις όπως το Σάκχαρο και η Υπέρταση θεραπεύονται τελείως ή βελτιώνονται τόσο, που ελαχιστοποιείται η φαρμακευτική αγωγή.
Σταματούν οι πόνοι στις αρθρώσεις και το σώμα, κοιμάστε καλύτερα, κουράζεστε λιγότερο… ξαναζείτε μια κανονική ζωή!
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε με ποιον τρόπο γίνεται το mini bypass σε animated μορφή:

Επικοινωνήστε μαζί μας για όλες τις ερωτήσεις σας ή παραπάνω πληροφορίες, θα είναι χαρά μας να τα
συζητήσουμε στο ιατρείο μας