Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι παχύσαρκοι από την πανδημία?

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι παχύσαρκοι από την πανδημία?

Αν κάποιος παχύσαρκος εκτεθεί στον κορονοϊό SARSCovid_19, έχει 2πλάσια πιθανότητα να ασθενήσει βαριά και να εισαχθεί στο νοσοκομείο αλλά και μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξει.

Παχυσαρκία ορίζεται όταν το βάρος προς το ύψος στο τετράγωνο, δηλαδή όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ξεπερνάει το 30 kg/m2 (ΔΜΣ=βάρος/ύψος x ύψος) (Body Mass Index- BMI).

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη σε επιστημονικό περιοδικό, αμερικάνικη έρευνα με ασθενείς από όλο τον κόσμο, βρέθηκε ότι οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ >30 kg/m2) έχουν :

  • 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί σε Covid-19
  • 113% μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο
  • 74% να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και συνολικά
  • 48% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

(BM. Popkin et.al)

Στην Ελλάδα 6 στους 10 Έλληνες, δεν έχουν φυσιολογικό βάρος και πάνω από το 25% είναι παχύσαρκοι

Γιατί οι παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο?

Οι παχύσαρκοι έχουν κάποιας μορφής ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και ένα χρόνιο φλεγμονώδες σύνδρομο.

Η παχυσαρκία συνδυάζεται με άλλες παθήσεις, το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή:

  • σακχαρώδη διαβήτη,
  • υπέρταση,
  • υπερλιπιδαιμία,
  • καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν την λειτουργία των ζωτικών οργάνων (ήπαρ νεφρά, καρδιά) και αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για λοιμώξεις και χειρότερη πρόγνωση.

Στους παχύσαρκους παρατηρούμε:

  • Αυξημένες ποσότητες  λιπώδη ιστού,
  • Aντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου αίματος.
  • Διαταραχές στην λειτουργία των ανοσοκυττάρων, Τ λεμφοκύτταρων και την παραγωγή παραγόντων φλεγμονής,  κυτοκίνες όπως η IFN-γ, και ο TNF-α.
  • Οι προσταγλανδίνες που είναι παράγοντες της φλεγμονώδης αντίδρασης είναι παράγωγα των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας.
  • Η χοληστερόλη βοηθά στην διασπορά των RNA ιών, όπως ο Covid-19, που έχουν λιπώδη κάψα. διότι συνδέονται με κυτταρικούς υποδοχείς (ACE2) με την βοήθεια της. Έτσι παχύσαρκοι ασθενείς μπορεί να συσσωρεύουν μεγαλύτερο ιϊκό φορτίο.

Στο αναπνευστικό σύστημα οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι πολύ πιο δύσκολο να δεχτούν αναπνευστική βοήθεια και το οξυγόνο να φτάσει με την σωστή πίεση και συγκέντρωση, ώστε να τους βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο όταν νοσήσουν. Έχει βρεθεί ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με το να γυρίζουμε τους ασθενείς που έχουν πνευμονία από Covid_19 μπρούμητα, βοηθάει πολύ στην αναπνευστική τους υποστήριξη, αυτό όμως είναι πολύ πιο δύσκολο στους παχύσαρκους ασθενείς, κάτι που επιβαρύνει πολύ την έκβαση της νόσου.

Συμπερασματικά είναι πολλοί οι λόγοι που κάνουν τους παχύσαρκους πιο ευάλωτους να νοσήσουν, πιο πιθανό να περάσουν την λοίμωξη βαρύτερα, να έχουν επιπλοκές, να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ,  και α διασωληνωθούν, ακόμα και να καταλήξουν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρούμε το βάρος μας στα φυσιολογικά επίπεδα (ιδανικό βάρος όταν ΔΜΣ=20-25kg/m2) και να φροντίζουμε την διατροφή μας (ποσότητα και ποιότητα). *Σημαντικό ρόλο βέβαια, παίζει και η καθημερινή σωματική άσκηση, ενώ ευεργετική για πολλούς λόγους είναι η ηλιακή ακτινοβολία και η επαφή με την φύση και την καθαρή ατμόσφαιρα.

 

Χειρουργική απώλεια βάρους

Σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία (δηλαδή με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 35 kg/m2), αν οι δίαιτες και η φυσική άσκηση αποτύχουν, η χειρουργική απώλεια βάρους, είτε με την επιμήκη γαστρεκτομή, ή αλλιώς το γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy), είτε με γαστρική παράκαμψη (gastric bypass), επιφέρουν σίγουρη και μόνιμη απώλεια των περιττών κιλών και βελτίωση ή ίαση όλων των συνοδών παθήσεων.

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Διατηρώντας φυσιολογικό βάρος έχουμε καλύτερη έκβαση ακόμα αν νοσήσουμε από τον Covid_19.

‘Οι παχύσαρκοι, όπως και όλες οι ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.’

 

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2772071
  2. Popkin BM, Du S, Green WD, Beck MA, Algaith T, Herbst CH, Alsukait RF, Alluhidan M, Alazemi N, Shekar M. Individuals with obesity and COVID-19: A global perspective on the epidemiology and biological relationships. Obes Rev. 2020 Nov;21(11):e13128. (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.13128)
  3. OECD (2019), Health at a Glance 2019: OECD Indicators, OECD Publishing, Paris. (http://www.oecd.org/health/health-systems/health-at-a-glance-19991312.htm)
  4. https://dardamanis.gr