Πόνος στον πρωκτό

Πόνος στον πρωκτό

 1. Τι μπορεί να σημαίνει

Όταν υπάρχουν συμπτώματα από τον πρωκτό το πιο συχνό αίτιο είναι οι αιμορροΐδες.

Άλλα συχνά αίτια, με συχνά παρόμοια συμπτώματα είναι η ραγάδα, το συρίγγιο ή ακόμα και κάποιος πολύποδας ή κονδυλώματα (υπάρχουν βέβαια και πιο σπάνιες λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές και συνδυαζόμενες παθήσεις, γι’αυτό και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε ειδικό ιατρό, χειρουργό ή γαστρεντερολόγο)

 1. Ποια τα συμπτώματα
 • δυσκολία κένωσης-δυσκοιλιότητα
 • αιμορραγία
 • κνησμός-φαγούρα
 • πόνος
 • ψηλαφητή μάζα
 • συνδυασμός των συμπτωμάτων, στην ηρεμία ή κατά τις κενώσεις
 1. Πως θα καταλάβω τι έχω

Όλες οι παραπάνω παθήσεις του πρωκτού έχουν πολύ παρόμοια συμπτώματα και πολύ συχνά συνδυάζονται και συνυπάρχουν γι’αυτό το πιο σωστό είναι να γίνει έλεγχος από ειδικό χειρουργό που θα βάλει την σωστή διάγνωση και θα κατευθύνει την σωστή θεραπεία

 1. Χρειάζεται πάντα χειρουργική επέμβαση

-ΟΧΙ-

Σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αφού τεθεί η σωστή διάγνωση, η πρώτη προσέγγιση οφείλει να είναι και συχνά μπορεί να είναι, μόνο συντηρητική, δηλαδή προσαρμογές στον τρόπο ζωής και την διατροφή ή|και τοπικές κρέμες ή φάρμακα.

#Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και επαναλαμβανόμενα, τότε έχει ένδειξη η χειρουργική παρέμβαση

 1. Ποιες οι επεμβάσεις

Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι παρέμβασης και η σύγχρονη αντιμετώπιση είναι πάντα ή λιγότερο επεμβατική δηλαδή με όσο το δυνατό λιγότερο πόνο και μικρότερες εκτομές, και στην περιοχή του πρωκτού, όπως έγινε και στην κοιλιακή χώρα με την επικράτηση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Προτεινόμενες επεμβάσεις

Σε αιμορροιδοπάθεια, η επέμβαση που έχει επικρατήσει είναι η συρραφή-απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την βοήθεια-εντόπιση εσωτερικά του ορθού με υπερήχους (HAL, Hemorroidal Arteries Ligation). Παράλληλα γίνεται εσωτερικά ανάρτηση του βλεννογόνου που προβάλει προς τα έξω (RAR, Recto Anal Repair) ώστε η ανατομία να επανέλθει στον φυσιολογικό και να μην υπάρχει πιθανότητα υποτροπής (HAL-RAR).

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι δεν παρεμβαίνει στον σφιγκτηριακό μηχανισμό, δεν γίνεται κανένας ακρωτηριασμός και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ακράτειας, τοπικής φλεγμονής αλλά ούτε και ανάγκη για καθημερινές αλλαγές.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία, η ανάρρωση είναι άμεση, δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο ούτε και φαρμακευτική αγωγή μετά.

Σε ήπιες μορφές αιμορροιδοπάθειας καθώς και σε απλά συρίγγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό Laser – (καθώς και σε μικρή και απλή κύστη κόκκυγα)- Με την τεχνική αυτή εφαρμόζεται ειδικά προστατευμένη ενέργεια τοπικά στους αιμορροιδικούς όζους ή εσωτερικά του συριγγίου, ώστε να προκαλέσει ίνωση στην περιοχή και να καταργήσει τον χώρο που υπήρχε η πάθηση.

Είναι επίσης ανώδυνη τεχνική με άμεση αποθεραπεία.

 1. Χρειάζεται να κάνω κολονοσκόπηση?

Όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα και απώλεια αίματος από τον πρωκτό, συχνά προτείνουμε τον τοπικό ή ολικό ενδοσκοπικό έλεγχο του παχέος εντέρου, ώστε να αποκλειστούν άλλοι πιο σοβαροί λόγοι αιμορραγίας από άλλα σημεία του παχέος εντέρου. Ο έλεγχος αυτός εξαρτάται και από την ηλικία του ασθενή.

 1. Επανεμφάνιση συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν ακόμα και μετά από την σωστή φαρμακευτική και   συντηρητική αγωγή, ακόμα και αν ο ασθενής τηρεί όλους τους κανόνες και τις συμβουλές των ιατρών.

Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην σίγουρη και οριστική λύση ώστε μετά να μην υπάρχει επανεμφάνιση των συμπτωμάτων ούτε και ειδική φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση.

Σε περιπτώσεις που έχουμε για παράδειγμα επανεμφάνιση αιμορροΐδων, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει ολική θεραπεία που μπορεί να έχει σχέση και με την επιλογή της τεχνικής.