Το σάκχαρο και προλαμβάνεται και θεραπεύεται

Το σάκχαρο και προλαμβάνεται και θεραπεύεται

Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (πχ καθημερινό δυναμικό περπάτημα) μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, να διαχειριστούν τη γλυκόζη του αίματος και το βάρος τους.

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους, ειδικά για τους παχύσαρκους.

Η χειρουργική απώλεια βάρους (βαριατρική χειρουργική) είναι η καλύτερη λύση.

Οι δύο κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης- γαστρική παράκαμψη- Roux-en-Y bypass και επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι -sleeve) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% των βαριατρικών επεμβάσεων που εκτελούνται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο διαδικασίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Σημαντική απώλεια βάρους (εώς και επιστροφή στο ιδανικό βάρος)
  • Πλήρης υποχώρηση του διαβήτη τύπου 2 ή σημαντική ύφεση (μείωση και διακοπή φαρμάκων)
  • Βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη αίματος
  • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
  • Μείωση της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

«Με τη χειρουργική επέμβαση, σχεδόν όλα βελτιώνονται», λέει ο Samar Hafida, MD, ενδοκρινολόγος που ειδικεύεται στην παχυσαρκία και την κλινική διατροφή στο κέντρο διαβήτη Joslin στη Βοστώνη. Τα οφέλη διαρκούν μακροχρόνια. Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του Ιανουαρίου 2018 του JAMA διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είχαν διατηρήσει τα μισά έως τα 2/3 του πλεονάζοντος βάρους τους, πέντε χρόνια μετά από γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό μανίκι. Οι δύο μελέτες έδειξαν επίσης ότι η βαριατρική χειρουργική οδήγησε σε μερική ή πλήρη υποχώρηση του διαβήτη στο 70% απο τους συμμετέχοντες.

Μια άλλη μελέτη στο ίδιο τεύχος, αποκάλυψε ένα πρόσθετο όφελος που συνδέεται με τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε περίοδο πέντε ετών, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν εκαναν χειρουργική επέμβαση.

“Οι άνθρωποι αρχίζουν να επωφελούνται από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση σχεδόν αμέσως”, λέει ο Samer Mattar, MD, χειρουργός στο Σουηδικό Ιατρικό Κέντρο στο Σιάτλ και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική. “Λειτουργεί με την ομαλοποίηση της γλυκόζης στο αίμα και αντιστρέφει πολλές από τις επιδράσεις του διαβήτη. Επίσης πολλαπλασιάζει τα β- κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Και το πιο σημαντικό, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. ”

Εκτός από την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της διαχείρισης της γλυκόζης στο αίμα, η χειρουργική επέμβαση βοηθά επίσης να περιορίσετε την επιθυμία σας να φάτε.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης Ghrelin  (Γρελίνη), ενός χημικού αγγελιοφόρου που ταξιδεύει από το έντερο στον εγκέφαλο, όπου διεγείρει την όρεξη. “Μετά τη χειρουργική επέμβαση, όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν ταχεία μείωση της όρεξης”, λέει ο Mattar. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι για τους ασθενείς να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και τη σχέση τους με τα τρόφιμα».

Συμπερασματικά σε παχύσαρκους ασθενείς  με διαβήτη και άλλα νοσήματα (μεταβολικό σύνδρομο) το γαστρικό μανίκι (sleeve) ή η γαστρική παράκαμψη (bypass) είναι θεραπευτικά και για το σάκχαρο και για τις άλλες παθήσεις – πέραν της επιστροφής στο φυσιολογικό βάρος και τις κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις που αυτό έχει.

Σε παχύσαρκους ασθενείς που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει άλλες παθήσεις, η απώλεια βάρους  προλαμβάνει όλες τις επιπλοκές και αυξάνει την επιβίωση.

Όσο νωρίτερα γίνει η επιστροφή στο ιδανικό βάρος, τόσο πιο σημαντικά τα οφέλη στην υγεία  και την ποιότητα ζωής, γενικότερα.