Θέλεις να μπεις στην φούσκα μου?

Θέλεις να μπεις στην φούσκα μου?

Στην εποχή της πανδημίας και με τις γιορτές να πλησιάζουν, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, όλοι μας πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλεια μας και παράλληλα να συνεχίσουμε την ζωή μας.

Η λύση είναι να φτιάξουμε την φούσκα μας.

Εκτός φούσκας τηρούμε αυστηρά την κοινωνική αποστασιοποίηση διατηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Εντός φούσκας διατηρούμε μια κοινωνική ζωή, μόνο με αυτούς που επιλέγουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε το κοινωνικό σύνολο και χωρίς να θυσιάσουμε τις προσωπικές και οικογενειακές μας στιγμές και την ψυχική μας υγεία.

 

Τι είναι η υγειονομική φούσκα

Είναι η δημιουργία ενός  μικρού δικτύου αξιόπιστων και στενών, φίλων ή συγγενών, που συμφωνούν να συμμορφωθούν με ένα κοινό σύνολο κανόνων και να κρατηθούν όλοι ασφαλείς και υγιείς από το COVID- 19.

 Η φούσκα αποτελείται από

  • περίπου 10 άτομα, που μπορεί να είναι δύο ή τρείς οικογένειες – σπίτια.
  • οικογένειες που μας ταιριάζουν σε απόψεις, συνήθειες και τρόπο ζωής.
  • άτομα που μένουν κοντά (περιορισμοί μετακίνησης)
  • που ανήκουν στην ίδια κατηγορία κινδύνου για λοίμωξη από covid.
  • να έχουμε παρόμοιες ηλικίες, γονείς και παιδιά.
  • να τηρούμε όλοι τα υγειονομικά μέτρα με αυστηρότητα σε δημόσιους χώρους (μάσκες αποστάσεις, επαφές)

 

Είναι χρήσιμο να έχουμε όλοι τις ίδιες συνήθειες σχετικά με την καθημερινή μας ζωή, όπως παράδοση κατ’ οίκον αντί για σούπερ μάρκετ, να αλλάζουμε τα ρούχα και να κάνουμε ντους μετά το γραφείο, ή τα ψώνια, να κάνουμε όλοι τηλεργασία ή τηλε-εκπαίδευση, να μην χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μεταξύ μας μπορούμε να ορίσουμε τους δικούς μας κανόνες, με τους οποίους αισθανόμαστε όλοι άνετα. Όπως να συμφωνήσουμε για το άγγιγμα / αγκάλιασμα, τις

συναντήσεις με άλλα άτομα (εκτός φούσκας), τον αυτο-περιορισμό κατά την επιστροφή από ταξίδι ή επικίνδυνη επαφή, να καθορίσουμε τι θα κάνουμε αν κάποιος παρόλα αυτά νοσήσει ή έχει κάποια ύποπτα συμπτώματα

Πριν φτιάξουμε την φούσκα μας, καλό είναι να  έχουν περάσει δύο εβδομάδες που να τηρούμε ήδη τους συμφωνημένους κανόνες, για να βεβαιωθούμε ότι όλοι  μπορούν να το κάνουν και είναι υγιείς.

Στις συναντήσεις εντός της φούσκας καλό είναι να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής όπως:

  • Όχι πολύωρες συναθροίσεις (όλοι μαζί) σε πολύ κλειστούς και περιορισμένους χώρους (πχ μια κλειστή κουζίνα)
  • Δεν βλάπτει να υπάρχει πάντα ένα ανοιχτό παράθυρο (έστω σε ανάκληση).
  • Προτιμάμε αν όχι εξωτερικούς χώρους με σόμπες, μεγάλα και ευρύχωρα σπίτια – σαλόνια.
  • Ανοικτές εσωτερικές πόρτες, και σχετική κίνηση σε διαφορετικά δωμάτια. (πχ αποφεύγουμε να είμαστε για πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα μικρό τραπέζι, στην κουζίνα, μαγειρεύοντας τρώγοντας και.. καπνίζοντας!)
  • Κρατάμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής των χεριών, προστατεύουμε βήχα-φτέρνισμα-γέλια, κρατάμε τα ατομικά μας σκεύη, αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε φαγητά (ποικιλίες, σαλάτες, ξηροί καρποί) ή πετσέτες.

– Προσοχή, τα προληπτικά τεστ αντιγόνου, μπορεί να δώσουν ψευδή αποτελέσματα και ψευδή αίσθηση ασφάλειας και χαλαρότητας –

 

Ηλικιωμένοι (παππούδες) και ευπαθής ομάδες.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί και αν δεν μπορούμε λόγω δουλειάς ή επαφές των παιδιών μας, τότε οι παππούδες και γιαγιάδες, ειδικά με προβλήματα υγείας, ίσως θα πρέπει να έχουν την δική τους φούσκα. Η επαφή μαζί τους καλύτερα να γίνει ατομικά, για μικρό χρονικό διάστημα και σε ανοικτούς χώρους, με προστατευτικά μέτρα.

Φτιάχνοντας την φούσκα μας παραμένουμε ασφαλείς και διατηρούμε τις οικογενειακές ή φιλικές επαφές, που τόσο έχουμε ανάγκη και εμείς και τα παιδιά μας. Η ζωή πρέπει να συνεχίσει και να βγούμε όχι μόνο υγιείς, αλλά και πιο δυνατοί σωματικά και ψυχικά, και ταυτόχρονα ενωμένοι με αυτούς που αγαπάμε.