Κώδωνας χορήγησης χημειοθεραπείας, port-a-cath

Κώδωνας χορήγησης χημειοθεραπείας, port-a-cath

Για την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών

 

Κώδωνας χορήγησης χημειοθεραπείας, portacath

 

χημειοθεραπεία, Κώδωνας χορήγησης χημειοθεραπείας, port-a-cath, Δρ. Δαρδαμάνης ΔημήτριοςΗ χρόνια χρήση ενδοφλέβιων φαρμάκων που συχνά είναι τοξικά ταλαιπωρούν και καταστρέφουν (“καίνε”) τις περιφερικές φλέβες στα χέρια και ταλαιπωρούν και τους ασθενείς που πρέπει να πάρουν την θεραπεία τους.

Το port είναι μια συσκευή που αποτελείται από ένα μικρό μεταλλικό θάλαμο τιτανίου, σκεπασμένο από μια μεμβράνη σιλικόνης.

Η συσκευή συνδέεται με ένα σωληνίσκο (καθετήρα), που τοποθετείται σε μια κεντρική (μεγάλη) φλέβα – συνήθως στον τράχηλο (έσω σφαγίτιδα ή υποκλείδια φλέβα). Εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα ώστε ο ιατρός ή νοσηλευτής και ο ασθενής να μπορεί να την ψηλαφά και να την χρησιμοποιεί χωρίς να εκτείθεται σε μικρόβια (παρακέντηση του κώδωνα αντί της φλέβας).

Από την συσκευή χορηγείται η χημειοθεραπεία ή άλλα φάρμακα και μπορεί αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και για αιμοληψία, χορήγηση υγρών ή διατροφής ή και διενέργεια αξονικής τομογραφίας ή άλλων εξετάσεων.

Πώς τοποθετείται το πορτ

Με ολιγόωρη νοσηλεία, μετά από έναν τυπικό εργαστηριακό έλεγχο του αίματος και της πηκτικότητας, ίσως και της ανατομίας της περιοχής πχ με υπέρηχο ή ακτινογραφία, μπορεί να τοποθετηθεί την ίδια ημέρα της πρώτης χημειοθεραπείας.

Χορηγείται τοπική ή και ολική αναισθησία.

Εντοπίζεται με την βοήθεια υπερήχων η φλέβα που θα παρακεντηθεί και προωθείται ένα οδηγό σύρμα και με την βοήθεια του ο καθετήρας (μέθοδος Seldinger) μέχρι σχεδόν την είσοδο της καρδιακής κοιλότητας με τον έλεγχο ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm).

Τέλος συνδέεται με τον κώδωνα στο θωρακικό τοίχωμα (κάτω από την κλείδα) σε μέρος ανατομικά εύχρηστο αλλά και αισθητικά αποδεκτό.

Γίνεται μικρή τομή που κλείνει με ενδοδερμικές απορροφήσιμες ραφές.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

 

Μετά την τοποθέτηση

Προφυλάσσουμε το σημείο για 1 ημέρα με αυτοκόλλητη γάζα και κατόπιν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο και να συνεχίζουμε όλες τις καθημερινές ή αθλητικές μας δραστηριότητες χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για ενδοφλέβια χρήση όσο συχνά χρειάζεται, και να ξεπλένεται με ηπαρίνη ώστε να μην θρομβωθεί (βουλώσει). Κάθε χρήση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και με αυστηρή αντισηψία (αποφυγή επιμόλυνσης).

 

Πότε το αφαιρούμε

Όταν τελειώσουν οι θεραπείες και αφού έχει περάσει ο χρόνος που επιθυμεί ο υπεύθυνος ογκολόγος μας για τον έλεγχο της νόσου, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με τοπική αναισθησία.

 

Ποιότητα ζωής

Αν κάποιος αξίζει λίγο παραπάνω ποιότητα στην θεραπεία του είναι ο ογκολογικός ασθενής. Η τοποθέτηση port-a-cath επιτρέπει την ομαλή και χωρίς επιπλοκές ολοκλήρωση των θεραπειών που οι ασθενείς έχουν τόσο ανάγκη να υποβληθούν χωρίς να υποφέρουν περισσότερο.