Τι είναι η Βουβωνοκήλη

Τι είναι η Βουβωνοκήλη

Στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν κάποια φυσιολογικά χάσματα των κοιλιακών μυών για να περνάνε αρτηρίες, νεύρα και άλλοι ανατομικοί σχηματισμοί (σπερματικός τόνος στους άνδρες, στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας στις γυναίκες).

Αν οι τρύπες αυτές μεγαλώσουν αρκετά, ή αν δεν έχουν κλείσει ποτέ μετά την γέννα, είναι δυνατόν μέρη της κοιλιάς (πχ περιτόναιο, λίπος ή και έντερο) να περάσουν, προκαλώντας πόνο ή και επιπλοκές.

Πότε συμβαίνει αυτό?

  • ή εκ γενετής δεν έχουν κλείσει τα φυσιολογικά αυτά περάσματα
  • ή κατά την διάρκεια της καθημερινής μας δραστηριότητας
  • όταν σηκώνουμε βάρη, πχ λόγω εργασίας ή γυμναστική
  • όταν βήχουμε
  • όταν φτερνιζόμαστε

Μπορεί να δημιουργηθούν τριών ειδών κήλες

  1. Λοξή βουβωνοκήλη
  2. Ευθεία βουβωνοκηλή
  3. Μηροκήλη ή άλλες πολύ πιο σπάνιες

όλες έχουν αντίστοιχα συμπτώματα και θεραπεία

 

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα, εκτός από την διόγκωση στην περιοχή που μπορεί να ενοχλεί αισθητικά.

Μπορεί να μεγαλώνει κάθε φορά που αυξάνει η πίεση μέσα στην κοιλιά, όπως κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή την άρση ενός βάρους. Σε συνθήκες ηρεμίας όπως όταν ο άνθρωπος ξαπλώνει, η κήλη μπορεί να υποχωρεί μέσα στην κοιλιά και να εξαφανίζεται εντελώς, όπως και τα συμπτώματα.

Στην ορθοστασία ή το τέλος της ημέρας μπορεί να προκαλεί ενοχλήσεις

Πόνος

Στις κινήσεις του σώματος, μετά από γυμναστική και κόπωση. Χαρακτηριστικό της κήλης είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να περιοριστεί μόνη της. Προοδευτικά λοιπόν μπορεί να μεγαλώσει πολύ προκαλώντας όλο και σημαντικότερες ενοχλήσεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μεγάλες κήλες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και περιορίζουν την ζωή των ασθενών.

Στους άνδρες, εάν μια βουβωνοκήλη μεγαλώσει αρκετά και γεμίζει το όσχεο, ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη.

 

ΓΙΑΤΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΕΣ

Οι κήλες είναι ανατομικές ή αλλιώς μηχανικές βλάβες, που δεν διορθώνονται μόνες τους.

Χειρουργούνται τόσο για τα συμπτώματα, όσο και για τις επιπλοκές τους.

Οι κήλες μόνο μεγαλώνουν!

Βουβωνοκήλες που προξενούν συμπτώματα όπως ο πόνος πρέπει να επιδιορθώνονται άμεσα.

Ασθενείς που έχουν ειδικά προβλήματα υγείας όπως

  • καρδιοπάθειες
  • διαβήτη
  • ανοσοκαταστολή
  • λήψη κορτιζόνης
  • ή παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα

είναι καλύτερα να χειρουργούνται προγραμματισμένα ώστε να προετοιμάζονται κατάλληλα και να τροποποιούν τη θεραπεία τους.

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΚΗΛΗ

Περίσφιξη

Δηλαδή αν το περιεχόμενό της κήλης στραγγαλιστεί γύρω από το στόμιό της, η κατάσταση είναι επείγουσα και απαιτεί άμεση ανάταξη της κήλης με χειρισμούς ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της περισφιγμένης κήλης είναι ο έντονος πόνος και η αδυναμία ανάταξης (επαναφοράς) του περιεχομένου της κήλης μέσα στην κοιλιά. Η περιοχή της κήλης γίνεται επώδυνη και φαίνεται πιο πρησμένη από ότι συνήθως. Μπορεί να υπάρξει οίδημα, αιμορραγία και να αλλάξει χρώμα

Εάν το περιεχόμενο της κήλης είναι έλικα εντέρου, τότε μπορεί να προκληθεί ειλεός και πλέον η επιπλοκή γίνεται απειλητική για τη ζωή και χρειάζεται επείγουσα επέμβαση.

Τι είναι ο ειλεός

Απόφραξη του εντέρου που εκφράζεται με πόνο, εμέτους μπορεί και ισχαιμία και διάτρηση του εντέρου, δηλαδή περιτονίτιδα.

Η περισφιγμένη κήλη απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση ειδικά εάν στο περιεχόμενο της κήλης υπάρχει έντερο. Υπολογίζεται ότι ένα στραγγαλισμένο έντερο μπορεί σε έξι ώρες να αρχίσει να νεκρώνεται.

Η επέμβαση για την επιδιόρθωση μίας περισφιγμένης κήλης σε επείγουσα βάση, είναι πιο δύσκολη και επικίνδυνη, από μία προγραμματισμένη επέμβαση με καλά προετοιμασμένο τον ασθενή.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΗΛΗΣ

Στην εποχή μας θα πρέπει κάθε επέμβαση να γίνεται με τον ελάχιστα επεμβατικό τρόπο

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι μια επέμβαση που διαρκεί περίπου 1 ώρα και μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς νοσηλεία. Συνιστάται στη κάλυψη του ανατομικού χάσματος με συνθετικό πλέγμα, ακριβώς όπως θα γίνονταν αν θέλαμε να καλύψουμε μια τρύπα στο σακάκι ή το παντελόνι, στον αγκώνα ή τα γόνατα.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση γίνεται και με την βοήθεια του ρομπότ.

Ρομποτική αποκατάσταση κήλης, η επέμβαση είναι ακριβώς ίδια το μόνο που αλλάζει είανι η χρήση του ρομποτικού μηχανήματος, δηλαδή μιας κονσόλας χρήσης που κάνει την επέμβαση πιο άνετη για τον χειρουργό. Είναι πολύ πιο βοηθητικό σε πιο μεγάλες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα που κρατάνε πολλές ώρες, είναι όμως πολύ χρήσιμο και στην ρομποτική θεραπεία της κήλης και ειδικά σε μεγάλες βουβωνοκήλες ή άλλες πιο πολύπλοκες κήλες.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και χωρίς παραπάνω τομές ή πόνο ή άλλη νοσηλεία, μπορούν να επιδιορθωθούν και οι δύο πλευρές αν αυτό είναι απαραίτητο (αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη).

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΛΗ

Για να επιδιορθώσεις ένα ανατομικό χάσμα στο ανθρώπινο σώμα δηλαδή μια κήλη, πρέπει πρώτα να το ελευθερώσουμε από το περιεχόμενό του και να διορθώσουμε την ανωμαλία, πχ ξεχείλωμα των τοιχωμάτων.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κατασκευασθεί συνθετικά πλέγματα που υποβοηθούν την πλαστική αποκατάσταση της κήλης. Τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετικά και δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός κίνδυνος από τη χρήση τους. Δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό, δεν μολύνονται ούτε προκαλούν αλλεργίες.

Αντιθέτως ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί σαν ‘σκαλωσιά- καλούπι’ πάνω στην οποία θα χτίσει καινούργιο ιστό, στην περίπτωσή μας κοιλιακό τοίχωμα (τοίχο) που θα καλύψει το χάσμα

Με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπής (επανεμφάνισης) της κήλης αλλά μειώνεται και ο μετεγχειρητικός πόνος καθώς τα κοιλιακά τοιχώματα συμπλησιάζονται χωρίς τάση. Η αποκατάστση είναι άμεση και δεν περιορίζονται οι δραστηριότητες καθημερινές ή αθλητικές.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ

Στόχος κάθε επέμβασης αποκατάστασης μιας κήλης, ανεξάρτητα από την εντόπιση, είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας και η κάλυψη του ελλείμματος με συνθετικό πλέγμα.

Για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης προτιμάμε την εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση TEP = Totally ExtraPeritoneal, που όλοι οι χειρισμοί γίνονται χωρίς να μπούμε στην κοιλιακή χώρα αλλά παραμένουμε στο επίπεδο μεταξύ των μυικών στρωμάτων.

Εκτελούμε μια μικρή τομή κάτω από τον ομφαλό,

με την βοήθεια της κάμερας τοποθετούμε άλλα 2 εργαλεία λίγο πιο κάτω από τον ομφαλό το ένα και στην μεριά της κήλης το άλλο.

Δημιουργούμε έναν χώρο ανάμεσα στα στρώματα των κοιλιακών μυών και έξω από την κοιλιά που μας επιτρέπει να δούμε και να επαναφέρουμε την κήλη δηλαδή το μέρος της κοιλιάς που προβάλει πίσω στην θέση του.

Ο σάκος της κήλης, δηλαδή το ‘ξεχειλωμένο’ μέρος του περιτοναίου, καθώς και το περιεχόμενό του, δηλαδή πιθανότατα το έντερο, απελευθερώνονται από την τρύπα και επιστρέφουν στην σωστή ανατομική τους θέση.

Ένα συνθετικό πλέγμα από πολυπροπυλένιο, τοποθετείται στην περιοχή για να καλύψει το χάσμα ώστε να μην ξαναγίνει.

Οι διαστάσεις του πλέγματος είναι περίπου 10-15cm ακόμα και σε μικρότερες κήλες ώστε να καλύπτουν ευρέως όλες τις πιθανές περιοχές υποτροπής.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται χωρίς σφικτή συρραφή ή άσκηση πίεσης στους ιστούς, χωρίς τάση, οπότε δεν τους καταστρέφει και δεν δημιουργεί πόνο και υποτροπές.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και χωρίς παραπάνω τομές ή πόνο ή άλλη νοσηλεία, μπορούν να επιδιορθωθούν και οι δύο πλευρές αν αυτό είναι απαραίτητο. Αμφοτερόπλευρη αποκατάσταση βουβωνοκήλης.

Πριν την επέμβαση κήλης

Πριν από οποιαδήποτε επέμβαση, έτσι και στην επέμβαση για κήλη, γίνεται ένας προεγχειρητικός έλεγχος, που αν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει μια μέρα πριν και διαρκεί περίπου μια ώρα

Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος για την επέμβαση της κήλης

  • Εξέταση αίματος, γενική βιοχημική και πήξη αίματος
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση
  • Απλή ακτινογραφία θώρακα
  • Εξέταση από αναισθησιολόγο
  • Άλλες εξετάσεις ανάλογα το ιστορικό (πχ σπιρομέτρηση)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Οι απλές κήλες αντιμετωπίζονται σαν χειρουργεία της μίας ημέρας. Οι πραγματικοί κίνδυνοι από την επέμβαση είναι αμελητέοι και ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει τις δραστηριότητές του σε διάστημα λίγων ημερών.

Μετά την επέμβαση η κινητοποίηση είναι άμεση, δηλαδή σηκωνόμαστε, περπατάμε και μπορούμε να κάνουμε μπάνιο.

Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και οι τομές μικροσκοπικές

Είναι πιθανό να διαπιστώσετε ένα μικρό οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή της επέμβαση ή στο όσχεο (στους άνδρες)

Σε ποσοστό που διεθνώς φθάνει και το 15%, μπορεί να υπάρχει πόνος ή μούδιασμα σε μια ευρεία περιοχή γύρω από την τομή και προς το μηρό. Αυτός ο πόνος οφείλεται σε νευροπάθεια και μπορεί να παραμείνει και για 1-2 μήνες.(νευροπαθητικός πόνος)

Μετά το πρώτο 24ωρο, μπορείτε να κάνετε μπάνιο και απλά να αλλάξετε την αυτοκόλλητη γάζα. Δεν χρειάζονται κρέμες ή αντισηπτικά διαλύματα.

Από την 3η μέρα οι μικρές τομές μπορεί να είναι τελείως ελεύθερες και σε επαφή με το νερό και ρούχα.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Μερικοί ασθενείς, αισθάνονται για λίγο καιρό μετά την επέμβαση αίσθημα βάρους ή και πόνο στην περιοχή της τομής. Αυτό είναι συχνό επακόλουθο του είδους της πλαστικής αποκατάστασης που επιχειρείται σε μία περιοχή με πολλά και ευαίσθητα νεύρα. Αν συμβαίνει αυτό, μην ανησυχείτε, μπορείτε να πάρετε ελαφρά παυσίπονα και εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά την επέμβαση, μπορείτε να τρώτε ελεύθερα και να επανέλθετε στις προηγούμενες δραστηριότητές σας. Απαιτείται προσοχή στην έντονη σωματική δραστηριότητα κατά το αρχικό χρονικό διάστημα (1 μήνα). Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αναρρώσει και να αναπληρώσει – αναγεννήσει με ομαλό τρόπο τον ιστό και το πλεγμα να πάρει τη θέση του . Πρέπει λοιπόν να είσαστε προσεκτικοί, να μην σηκώνετε βάρη και να μην συμμετέχετε σε έντονες σωματικές δραστηριότητες.

 

ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΗΛΕΣ;

Η πιθανότητα υποτροπής της χειρουργημένης κήλης ειδικά με την λαπαροσκοπικη τεχνική (TEP) είναι σχεδόν μηδενικά.

Άλλες κήλες όπως οι μετεγχειρητικές παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής.

Μπορεί να μετακινηθεί το πλέγμα?

ΟΧΙ, το πλέγμα μπαίνει και καθηλώνεται σε μια περιοχή που δεν μπορεί να μετακινηθεί ή να αλλάξει σχήμα. Καλύπτει όλες τις πιθανές κήλες της περιοχής, δεν αφαιρείται και γίνεται μέρος του σώματός μας για όλη μας την ζωή.

Συμπεράσματα

  • οι κήλες πρέπει να χειρουργούνται προληπτικά και θεραπευτικά
  • η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά – χωρίς είσοδο στην κοιλιά (περιτοναϊκά) με ολική αναισθησία (μέθοδος TEP)
  • μικρές τομές 5mm
  • ταχύτατη επαναφορά στην καθημερινή δραστηριότητα
  • χωρίς πόνο
  • χωρίς υποτροπές
  • άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
  • μπορούν να γίνουν στην ίδια επέμβαση και οι δύο πλευρές
  • η λαπαροσκοπική ή η ρομποτική τεχνική είναι σίγουρη, αναίμακτη και με ταχύτατη αποκατάσταση, χωρίς περιορισμούς.