Χειρουργική Απώλεια Βάρους

Χειρουργική Απώλεια Βάρους

Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω κιλά αποτελούν σημαντικό καθημερινό πρόβλημα και άγχος για ένα αξιόλογο ποσοστό του πληθυσμού, ειδικά στην χώρα μας.

Το παραπάνω βάρος συνοδεύεται πολύ συχνά από παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση ή άλλα καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Σημαντικές είναι οι μυοσκελετικές και ορθοπεδικές παθήσεις καθώς και τα προβλήματα ύπνου και χρόνιας κόπωσης. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απόρριψη ή την κοινωνική διάκριση και ψυχολογικά ακόμα και ψυχιατρικά νοσήματα. Όλες αυτές οι συνοδές παθήσεις, θα μπορούσαν να βελτιωθούν ή/και να ιαθούν με την απώλεια βάρους.

Πως μπορώ να χάσω κιλά;

Αν για διάφορους λόγους τα κιλά ξεπεράσουν τα επιθυμητά όρια είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε βοήθεια από εξειδικευμένους ανθρώπους ώστε να μας βοηθήσουν, πριν το παραπανίσιο βάρος εγκατασταθεί σε χρόνια βάση και μαζί του φέρει τα παραπάνω προβλήματα υγείας, σωματικά και ψυχικά.

Η σωστή συμβουλή και παρακολούθηση από διαιτολόγο ή διατροφολόγο είναι σημαντική και πολλές φορές σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Όμως σε ιδιαίτερα υπέρβαρους, η απώλεια αυτή είναι συχνά, παροδική.

Στις περιπτώσεις αυτές και όταν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική μπορεί να δώσει την αποτελεσματική και οριστική λύση.

Ποια είναι τα κριτήρια;

Η χειρουργική απώλεια βάρους συνιστάται σε ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 40 kg/m2 ή από 35 αν συνυπάρχουν νοσήματα όπως διαβήτης ή υπέρταση.

Παράδειγμα 1: Ένας άντρας 1μ75 έχει ΔΜΣ 40 όταν είναι 123 κιλά και 35 όταν είναι 107 κιλά

Παράδειγμα 2: Μια γυναίκα 1μ60 έχει ΔΜΣ 40 στα 102 κιλά και 35 στα 90 κιλά

Η δημόσια ασφάλιση καλύπτει μέρος των εξόδων της επέμβασης εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία έγκρισης.

Η προεγχειρητική αλλά και μετεγχειρητική παρακολούθηση απαιτεί την συνεργασία εξειδικευμένης ομάδας που να αποτελείται από Χειρουργό, Ενδοκρινολόγο, Διατροφολόγο-διαιτολόγο, Ψυχολόγο, Γαστρεντερολόγο και Αναισθησιολόγο.

Επιλογές χειρουργικής απώλειας βάρους

Πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως. Τα αποτελέσματά της στην απώλεια βάρους αλλά και την βελτίωση των συνοδών παθήσεων (πχ διαβήτης) και την ποιότητα ζωής είναι εμφανή από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Ο μηχανισμός δράσης είναι με δυο τρόπους, τον περιορισμό του μεγέθους του στομάχου αλλά και την μείωση των ορμονών που αυξάνουν την όρεξη

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και με μικρές τομές.

Δεν έχει ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο ούτε ειδική μετεγχειρητική θεραπεία ή αποκατάσταση.

Για 2-3 εβδομάδες ακολουθείται ειδική διατροφή με υγρά και πολτοποιημένα τρόφιμα.

Σε 6-12 μήνες οι ασθενείς έχουν χάσει το 60% του επιπλέον βάρους τους και συνεχίζουν να χάνουν για ακόμα ένα χρόνο μέχρι να φτάσουν το ιδανικό τους βάρους.

Σε 2 χρόνια το βάρος σταθεροποιείται και παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και προβλήματα του αναπνευστικού όπως και οι άπνοιες του ύπνου και η χρόνια κόπωση βελτιώνονται ή και θεραπεύονται τελείως.

Δεν απαιτείται μακροχρόνια δίαιτα ή συμπληρωματικές εξετάσεις, ούτε άλλη ειδική θεραπεία

Δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους συνήθειες μετά από 10 μέρες χωρίς περιορισμούς.

Είναι η πρώτη επιλογή σε ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής στα γεύματά τους.

  • Γαστρικό bypass

Η γαστρική παράκαμψη αποτελεί μια από τις πιο κλασικές και πιο καλά δοκιμασμένη τεχνική των επεμβάσεων απώλειας βάρους. Αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για όλες τις πιο σύγχρονες, πιο πολύπλοκες ή πιο απλές επεμβάσεις. Αφορά την παράκαμψη του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου και περίπου 2 μέτρων του λεπτού εντέρου ώστε να μειωθεί και η πρόσληψη αλλά και η απορρόφηση τροφής. Η απώλεια του επιπλέον βάρους μπορεί να ξεπεράσει το 75% σε έναν χρόνο και όλο το περιττό βάρος σε 2 χρόνια. Το ιδανικό βάρος διατηρείται για πολλά χρόνια και οι συνοδές παθήσεις όπως ο διαβήτης μπορεί να ιαθούν.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και χρειάζεται 2-3 μέρες νοσηλεία, ειδική μετεγχειρητική δίαιτα και παρακολούθηση. Σε χρόνια βάση οι χειρουργημένοι με γαστρική παράκαμψη χρειάζονται συμπληρωματικές βιταμίνες και τακτικό εργαστηριακό έλεγχο και παρακολούθηση ανά έτος, ώστε να επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Είναι η πρώτη επιλογή σε ασθενείς με διαβήτη.

  • Mini bypass

Είναι μια παραλλαγή της κλασικής παράκαμψης με αντίστοιχα αποτελέσματα και μόνο τεχνικές διαφορές όσων αφορά τον χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και τις επιμέρους γαστρικές και εντερικές παρακάμψεις.

Τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους είναι αντίστοιχα και αρκετές φορές καλύτερα από τις άλλες επεμβάσεις, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια επέμβαση πολύ δημοφιλή στο παρελθόν με καλά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά με αρκετά προβλήματα από το στομάχι και τον οισοφάγο σε μακροχρόνια βάση. Στις μέρες μας η τοποθέτηση επαναρρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου σιλικόνης έχει πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις και γενικά δεν προτιμάται η ευρεία χρήση του. Ασθενείς που έχουν δακτύλιο για 10-15 χρόνια έχουν συχνά την ανάγκη ή την επιθυμούν την αφαίρεσή του και την διενέργεια κάποιας από τις παραπάνω επεμβάσεις στο ίδιο χειρουργείο. Αυτές οι επανεπεμβάσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνά σήμερα. Απαιτούν εμπειρία, εξειδικευμένα κέντρα, καλά οργανωμένες μονάδες και ομάδα εξειδικευμένων ιατρών.

  • Πτύχωση στομάχου

Αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή περιοριστικών επεμβάσεων στομάχου με αρκετές επεμβάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Απευθύνεται σε λιγότερο υπέρβαρους ασθενείς που δεν επιθυμούν πιο δραστικές επεμβάσεις και έχει λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Αναμένουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Γίνεται με τις μικρές τομές της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής, έχει πολύ μικρό χρόνο νοσηλείας και δεν γίνονται εκτομές ή παρακάμψεις του στομάχου ή του λεπτού εντέρου.

  • Γαστρικό μπαλόνι

Είναι μία ενδοσκοπική θεραπεία που δεν θέλει ολική αναισθησία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα για την προετοιμασία του ασθενή πριν από μια λαπαροσκοπική επέμβαση ή για την απώλεια κάποιων κιλών με χρονικό ορίζοντα 6μήνου.

 

Μεταβολική χειρουργική- θεραπεία διαβήτη

Μπορούν οι παραπάνω επεμβάσεις να θεραπεύσουν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2;

ΝΑΙ μπορούν.

Στις μέρες μας σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα οι γαστρικές παρακάμψεις προτείνονται σε παχύσαρκους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη σαν κύρια θεραπεία. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: Οι περισσότεροι ασθενείς μειώνουν τις δόσεις των φαρμάκων τους από τις πρώτες ημέρες και πολλοί καταφέρνουν να τα τα διακόψουν τελείως.

Στην κλινική μας λειτουργεί εξειδικευμένο και πιστοποιημένο διεθνώς κέντρο, για την χειρουργική απώλειας βάρους. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται από απόλυτα εξειδικευμένη ομάδα και τηρώντας όλα τα διεθνή πρωτόκολλα και ενδείξεις. Η εμπειρία μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε με ασφάλεια τους υπέρβαρους ασθενείς και να τους βοηθούμε στην απώλεια βάρους και την θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας και των συνοδών της νοσημάτων.