Ενισχύστε τον οργανισμό σας ενάντια στην πανδημία SARS-Covid19

Ενισχύστε τον οργανισμό σας ενάντια στην πανδημία SARS-Covid19

Ενισχύστε τον οργανισμό σας ενάντια στην πανδημία SARS-Covid19

 

Καλύτερα είναι να μην κολλήσουμε, να μην αρρωστήσουμε ή τουλάχιστον να είναι μια ίωση που να περάσει χωρίς επιπλοκές

Με την καθημερινή μας διατροφή μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά των ιώσεων

 

  • Τρώμε καθημερινά 5 φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δηλαδι πιο απλά, συνοδεύουμε το φαγητό μας με σαλάτα και τρώμε και 2-3 φρούτα για σνακ
  • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως:
  1. η Βιταμίνη C δηλαδή όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια ιπποφαές), οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα μούρα (berries), οι πιπεριές κ.ά
  2. το σελήνιο, περιέχεται στα brazil nuts (καρύδια- αμύγδαλα), τις σαρδέλλες, τον τόνο, τα αυγά, φασόλια και λαχανάκια Βρυξελλών, το χοιρινό και βοδινό κρέας (το σελήνιο βοηθάει και την δράση των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε)
  3. οι πολυφαινόλες περιέχονται στα μήλα/αχλάδια, το πράσινο τσάι, τα σταφύλια κ.ά.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν όλες τους τις βιταμίνες

 Χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας δημητριακά ολικής άλεσης και κυρίως Βρώμη (νιφάδες), είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταναλωθεί για πρόγευμα ή δείπνο, με γάλα ή γιαούρτι (πχ μπάρες δημητριακών ή κουάκερ)

  • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το κατσικίσιο κεφίρ ή το ξυνόγαλα και το χωριάτικο γιαούρτι, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μέσω των ωφέλιμων βακτηρίων που περιέχουν
  • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα π.χ. λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλλες, σκουμπρί, σολομός, φαγκρί, λαβράκι ή μουρουνέλαιο

οι ξηροί καρποί και οι σπόροι βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εντέρου και του εγκεφάλου, την καρδιάκη λειτουργία και βελτιώνουν την διάθεση

  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D π.χ. λιπαρά ψάρια, κρόκο αυγού, γάλα ή γιαούρτι, που βοηθούν στην άμυνα κατά των ιώσεων.

H καθημερινή πρόσληψη 800 IU Vit D μειώνει αποδεδειγμένα τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστικές ιώσεις (μπορεί να χρειαστούμε για έναν μήνα φόρτιση με 4000 IU)

Κάποια Βότανα (αφεψήματα ), ίσως έχουν ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό. Το φασκόμηλο (‘βότανο της μακροζωίας’), το τσάι του βουνού και το πράσινο τσάι βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των κρυολογημάτων.

Χρησιμοποιήστε στην μαγειρική σας σκόρδο, κουρκουμά, κανέλλα ή άλλα συστατικά που δίνουν γεύση και παράλληλα μπορεί να προστατεύουν (υπάρχουν και σε συμπληρώματα για μεγαλύτερες δόσεις)

  • Νερό- νερό – νερό ! Χρειαζόμαστε 2 με 2 ½ λίτρα υγρά την ημέρα. Πιείτε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Μειώστε τη ζάχαρη, είναι ‘τοξική’, παχαίνει και απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα (το ίδιο ισχύει και γενικά για τους πολλούς υδατάνθρακες δηλ. ψωμιά, πίτες, μακαρόνια, πατάτες ή…τσιπς)
  • Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την πολλή ζάχαρη (του εμπορίου)
  • Φτιάχνουμε φρέσκους χυμούς στο σπίτι
  • Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Τρώμε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα και αφαιρούμε το λίπος από το κρέας πριν ψηθεί.

 Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι η ήπια καθημερινή άσκηση σε εξωτερικό χώρο, έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στον ψυχισμό, την φυσική κατάσταση, τον μεταβολισμό αλλά και το ανοσοποιητικό. Αναζητήστε το καθαρό οξυγόνο και την έκθεση στον ήλιο.

Η ηλιακή ενέργεια ενεργοποιεί την βιταμίνη D και μας προστατεύει από ιώσεις και ασθένειες.

Εφόσον αγαπάτε τον εαυτό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας, προστατεύστε τους! Με τον να μην κολλήσετε εσείς οι ίδιοι, δυστυχώς κρατώντας απόσταση, τηρώντας την υγιεινή των χεριών και του σώματος, με την χρήση μάσκας και τον καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων.